Binnenstad autoluw per 4 januari 2021

16 nov 2020

De historische binnenstad van Amersfoort is per 4 januari 2021 autoluw. Alleen belanghebbenden kunnen met een toegangsontheffing dit autoluwe gebied inrijden. Zo is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers en wordt de binnenstad aantrekkelijker, groener en gezonder. 
Vraagt u vóór 1 december toegang aan? Dan krijgt u voor de feestdagen bericht van ons.


Wat is het autoluwe gebied?
In dit gebied (het blauwe gedeelte op de kaart onderaan) is autoverkeer alleen mogelijk voor mensen met een toegangsontheffing. Dwars door het autoluwe gebied loopt het afgesloten Kernwinkelgebied (het rode gedeelte op de kaart). Een toegangsontheffing is hier niet geldig. Op twee momenten van de dag is het Kernwinkelgebied tijdens de venstertijden voor iedereen toegankelijk. Zo kan iedereen bij de winkels om te laden en te lossen.

Hoe herken ik het autoluwe gebied?
De toegangswegen naar het autoluwe gebied zijn aangepast zodat duidelijk is dat u het autoluwe gebied binnenrijdt. Op sommige plaatsen is ook de rijrichting gewijzigd. Bekijk deze wijzigingen op de website van de gemeente Amersfoort.

Kan ik toegang tot dit gebied krijgen?
Toegang is mogelijk voor:

  • bewoners en bedrijven in het autoluwe gebied (en hun bezoekers)
  • bewoners in de ring om het autoluwe gebied
  • bedrijven die regelmatig in het gebied werken
  • bewoners met een Gehandicapten parkeerkaart

Bewoners en bedrijven van dit gebied hebben een uitnodiging ontvangen om toegang aan te vragen. Lees hier verder voor het aanvragen van toegang.

Kan ik nog parkeren in het autoluwe gebied?
U kunt gebruik maken van de parkeergarages aan de rand van het autoluwe gebied. In het gebied zelf zijn er geen betaald parkeerplaatsen meer, alleen nog vergunninghoudersplaatsen.

Ik wil iets afleveren bij iemand die in het autoluwe gebied woont, kan dit nog?
Uw kenteken moet door de persoon bij wie u langsgaat vooraf aangemeld worden. Uw kenteken blijft na aanmelding 48 uur geldig. Binnen 15 minuten na het inrijden van het gebied moet uw kenteken in ieder geval aangemeld zijn.

Hoe wordt de toegang gecontroleerd?
Op verschillende plaatsen staan camera’s die de kentekens registreren van elk voertuig dat de zone inrijdt. Bestuurders zonder ontheffing krijgen automatisch een boete van het CJIB. De kentekens worden 48 uur bewaard, tenzij een boete volgt. Dan wordt het kenteken bewaard zo lang de juridische procedure loopt.

Heeft u nog meer vragen. Kijk dan bij de pagina autoluwe binnenstad of bij de veelgestelde vragen.

plattegrond winkelgebied autoluwe binnenstad