Bewonersvergunning jaar

Wat zijn de voorwaarden?

 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van Amersfoort, woont binnen het vergunninggebied en bent eigenaar of houder van een voertuig.  
 • Op de vergunning kunt u maximaal 3 kentekens opnemen, zo kunt u de vergunning wisselend gebruiken. Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan levert u de volgende documenten aan:
  - Een kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs;
  - Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.
 • Als u over een parkeerplaats op eigen terrein (POET)* beschikt dan kunt u alleen een 2e bewonersvergunning aanvragen. Kijk hieronder voor meer informatie over POET.
 • Maximum aantal vergunningen per adres: In zone A1 (Centrum) maximaal één bewonersvergunning per zelfstandige woning. In Zone A3 (Eemplein) kunt u een bewonersabonnement in de garage Eemplein aanvragen en daarom géén bewonersvergunning. Voor de overige zones kunt u, als er voldoende ruimte is, meerdere bewonersvergunningen aanvragen.
 • Alleen aanvragen voor een eerste bewonersvergunning mogen op een wachtlijst worden geplaatst.
 • Uw voertuig mag, met inbegrip van de lading, niet groter zijn dan 6 meter lang en/of 2,4 meter hoog.

Let op: Voor een kampeerauto of vrachtauto mag u geen parkeervergunning aanvragen!
 

*Parkeergelegenheid op eigen terrein (POET)

Wat is POET en kunt u nog een vergunning aanvragen als u een eigen parkeerplaats heeft? Lees hier verder. 

Tarieven 

Kijk voor de actuele tarieven op de tarievenpagina.
Looptijd vergunningjaar 1 mei t/m 31 april.

Aanvragen

 • Vraag uw bewonersvergunning aan via het E-loket. Kunt u nog geen gebruik maken van het E-loket omdat u geen DigiD heeft? Vraag dan hier uw DigiD aan.
 • Heeft u geen DigiD en kunt u hierdoor geen gebruik maken van het E-loket? Vraag uw vergunning dan aan via dit online aanvraagformulier bewoners

NB: Woont u in de autoluwe binnenstad? Vraag op het aanvraagformulier ook een ontheffing aan om het gebied in te rijden. 

Wachtlijst

Voor de A1 zone (Centrum) is er een lange wachtlijst. Omdat er weinig doorstroom is, kunnen we niet goed aangeven hoe lang de wachttijd is.
Voor de Zone B2 is er ook een wachtlijst. De wachtlijst is alleen voor 1e bewonersvergunningen.
Door het indienen van een aanvraag komt u automatisch op de wachtlijst.

Gebruik

 • Heeft u één kenteken op uw vergunning dan hoeft u geen actie te ondernemen. Uw kenteken is direct actief.
 • Heeft u meerdere kentekens op uw vergunning, activeer dan het kenteken waarmee u wilt parkeren in ParkStart. In de toewijzingsbrief van uw vergunning vindt u een activatielink (Aanmelden ParkStart) waarmee u een eigen account voor ParkStart aanmaakt. Daarna kunt u een van uw kenteken aanmelden. Klik voor meer informatie op de button "Alles over Parkstart", onderaan deze pagina.
  - U kunt maximaal één kenteken tegelijkertijd activeren.
  - Het is mogelijk op ieder moment van kenteken te wisselen. Meld hiervoor het ene kenteken af en het andere kenteken aan. 

Waar kunt u parkeren met een vergunning?

In uw eigen parkeerzone op de volgende parkeerplaatsen:

 • Vergunninghoudersplaatsen
 • Betaald parkeerplaatsen geschikt voor een parkeerduur van maximaal 4 uur of meer. Hierbij is er voor u géén maximale parkeerduur.

Op welke tijden heeft u een vergunning nodig?

A zones: op de vergunninghoudersplaatsen moet u altijd een vergunning gebruiken. Op de betaald parkeerplaatsen gebruikt u deze van ma. t/m za. van 09.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 
Let op: Op enkele plaatsen is de betaaltijd afwijkend, een vergunning is dan ook nodig. Bekijk de uitzonderingen in tariefzone A.

B zones: gebruik uw vergunning op maandag t/m zaterdag 9.00 tot 20.30 uur. 
Let op: Op enkele plaatsen is de betaaltijd afwijkend, een vergunning is dan ook nodig. Bekijk de uitzonderingen in tariefzone B.

B9 zone (omgeving Huijgenslaan): gebruik uw vergunning op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. 

Extra parkeermogelijkheden voor vergunninghouders in zone A1
Op het Stadhuisplein, normaliter een kortparkeerterrein, kunt u van maandag t/m vrijdag van 18.00 tot 09.00 uur parkeren, met uitzondering van donderdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur. 

Bij de 1-uursparkeerplaatsen op de volgende locaties geldt van maandag t/m zaterdag van 18.00 tot 22.00 uur een 4-uurs regiem (voor donderdag is dit van 21.00 tot 22.00 uur). Deze plaatsen zijn dan te gebruiken door vergunninghouders.

- Leusderweg (tussen Prinses Julianaplein en Ponlijn)
- Prinses Julianaplein