Parkeren met een GPK

Algemene informatie

Parkeren met een GPK in Amersfoort

Heeft u een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK)? In Amersfoort kunt u de kaart op de volgende manier gebruiken:

  • U kunt gratis parkeren op alle gehandicaptenparkeerplaatsen, betaald parkeerplaatsen en alle vergunninghoudersplaatsen. Leg de kaart met de geldigheidsdatum duidelijk zichtbaar, achter de voorruit.
  • In parkeergarages zijn vaak gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar maar hier geldt het normale tarief.
  • Let op: de binnenstad van Amersfoort is autoluw. Dat betekent dat u een ontheffing nodig heeft om het autoluwe gebied binnen te mogen rijden naast uw gehandicaptenparkeerkaart voor het parkeren. Bewoners en ondernemers waar u op bezoek gaat kunnen u vooraf of binnen 15 minuten na aankomst een tijdelijke ontheffing verlenen.
    Als u regelmatig in dit gebied komt, kunt u zelf een doorlopende ontheffing aanvragen. Kijk hiervoor op Autoluwe binnenstad GPK houders | ParkeerService Amersfoort.
  • Verder gelden de normale regels van de GPK. Bekijk hiervoor de website van de Rijksoverheid.

Kijk voor een overzicht van alle gehandicaptenparkeerplaatsen in Amersfoort op de volgende website: website Gehandicaptenparkeerplaatsen Amersfoort.

Voor informatie over het parkeren met een GPK in andere gemeentes kunt u kijken op: de website Gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren met een gehandicaptenvoertuig of brommobiel

Met gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City (hiervoor heeft u geen rijbewijs nodig) mag u overal parkeren, ook op de stoep als u hiermee andere gebruikers niet hindert.
Bij een brommobiel (hiervoor heeft u wel een rijbewijs nodig) gelden de regels voor personenauto’s. U moet dus parkeren in parkeervakken. Voor meer informatie over gehandicaptenvoertuigen kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid