Gehandicapten

Algemene informatie

Personen met een beperkt loopvermogen (minder dan 100 meter) kunnen in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats. Binnen de gemeente Amersfoort mag, in afwijking van het landelijk beleid, met een Gehandicaptenparkeerkaart worden geparkeerd op alle parkeerplaatsen in de vergunninggebieden en mag u zonder betaling gebruik maken van de plaatsen waar betaald parkeren geldt.
Kijk voor een overzicht van alle gehandicaptenparkeerplaatsen in Amersfoort op de volgende website: website Gehandicaptenparkeerplaatsen Amersfoort.

Voor informatie over het parkeren met een GPK in andere gemeentes kunt u kijken op: de website Gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren met een gehandicaptenvoertuig of brommobiel
Met gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City (hiervoor heeft u geen rijbewijs nodig) mag u overal parkeren, ook op de stoep als u hiermee andere gebruikers niet hindert.
Bij een brommobiel (hiervoor heeft u wel een rijbewijs nodig) gelden de regels voor personenauto’s. U moet dus parkeren in parkeervakken. Voor meer informatie over gehandicaptenvoertuigen kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid

Aanvragen

Aanvraagcriteria
Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder: u kunt hiervoor in aanmerking komen als uw loopafstand met hulpmiddelen minder dan 100 meter bedraagt en uw handicap tenminste langer dan 6 maanden is. Daarnaast dient u zelf een auto te besturen en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.
Let op! U mag als passagier geen gebruik maken van de bestuurderskaart.

Gehandicaptenparkeerkaart voor passagier: u kunt hiervoor in aanmerking komen wanneer u van deur tot deur afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder en uw handicap tenminste langer dan 6 maanden is.
Let op! U dient altijd als passagier aanwezig te zijn bij het gebruik maken van de passagierskaart.

Hardheidsclausule
Als u niet voldoet aan de hierboven weergegeven criteria en toch voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking wenst te komen, kunt u een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule. Deze hardheidsclausule is er voor mensen die door omstandigheden anders dan een loopbeperking, ernstig beperkt zijn in hun mobiliteit en zo toch in aanmerking kunnen komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Aanvragen
Inwoners van Amersfoort komen voor een kaart in aanmerking op basis van een medische keuring door A-REA. Als bestuurder van een auto kunt u in sommige gevallen ook in aanmerking komen voor een plaats. U kunt hieronder het digitale aanvraagformulier downloaden en uitprinten.
Let op: Voor een ingediende aanvraag worden kosten in rekening gebracht. Leest u dus eerst de aanvraagcriteria aandachtig door.
Aanvraagformulier Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)
Aanvraagformulier Gehandicaptenparkeerplaats (GPP)

Gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen

Uiterlijk 2 maanden voordat uw huidige parkeerkaart verloopt, kunt u bij ParkeerService een nieuwe parkeerkaart aanvragen. Dit werkt hetzelfde als wanneer iemand voor het eerst een parkeerkaart aanvraagt.

Gehandicapten parkeerkaart kwijt?
Als u uw kaart verloren heeft of deze is gestolen, vraag dan een nieuwe kaart aan.
Aanvraagformulier duplicaat GPK

Wijziging aan een gehandicaptenparkeerplaats
Wanneer u verhuist, een andere kentekenplaat voor uw plaats nodig heeft of indien de plaats opgeheven moet worden, stuur u ons een wijzigingsformulier. Bij een kentekenwijziging voor uw plaats zorgt u ervoor dat u een kopie van het tenaamstellingsbewijs van uw kentekenbewijs meestuurt. Wij zorgen ervoor dat de veranderingen doorgevoerd worden. Ook hierbij geldt dat u vooraf een eigen bijdrage betaalt.
Wijzigingsformulier gehandicaptenparkeerplaats 

 

Tarieven

Voor de behandeling van de aanvraag, de afgifte van een gehandicaptenparkeerkaart of -plaats en voor veranderingen aan een plaats betaalt u legeskosten.
Let op: Wanneer een aanvraag wordt afgewezen krijgt u de gemaakte kosten voor de aanvraag niet terug, dit heeft u namelijk betaald voor de behandeling van de aanvraag en de medische keuring. De gemeente Amersfoort heeft deze kosten vastgelegd in de Verordening Leges. Deze kosten worden vooraf bij u in rekening gebracht. 

Bekijk hier de actuele tarieven.