Veelgestelde vragen straatparkeren

Parkeren algemeen - Wat is de definitie van parkeren?
Het gedurende de aaneengesloten periode doen of laten staan van een motorvoertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen dan wel het onmiddellijk laden of lossen van zaken.

Laden en lossen - Wat is de definitie van Laden en lossen?
Onder laden en lossen wordt verstaan: 'Het onmiddellijk in of uitladen van goederen van enige omvang'. Het gaat dus om goederen met een grotere omvang. Deze goederen dienen onmiddellijk in of uitgeladen te worden.

Vergunningen - Hoe kan ik een parkeervergunning aanvragen?
Alle criteria en procedures om voor een parkeervergunning in aanmerking te komen vindt u hier

Parkeren voor een dag - Ik moet een dag werken in de binnenstad. Waar kan ik mijn auto parkeren?
U kunt uw auto parkeren in één van de garages van ParkeerService rondom de binnenstad. U kunt op de stadskaart parkeren precies zien waar u kunt parkeren, tegen welk tarief en op welke tijden.
Mocht u uw auto nodig hebben voor uw werkzaamheden, dan kunt u in aanmerking komen voor een dagvergunning voor bedrijven in de vorm van een werkparkeervergunning.

Parkeren op de stoep - Ik moet parkeren op een plaats waar ik officieel niet mag parkeren (bijvoorbeeld in geval van een trouwerij of verbouwing). 
U kunt voor een dag een ontheffing aanvragen. Meer informatie over ontheffingen in Amersfoort vindt u hier.  

Parkeren voor mijn bezoek - Ik woon in een parkeerzone en ik krijg bezoek. Waar kunnen zij parkeren?
Speciaal voor bezoek van bewoners in de parkeerzones kunt u gebruik maken van de digitale bezoekersregeling. Meer hierover leest u hier

Kenteken wijzigen - Hoe kan ik een ander kenteken op mijn vergunning zetten? 
Indien uw kenteken wijzigt, is uw vergunning niet meer geldig. Het kenteken op uw vergunning kunt u op twee manieren wijzigen:

  1. In het E-loket: U logt in met DigiD in het E-loket. U gaat naar huidige parkeervergunningen en klikt de vergunning aan die u wilt wijzigen. U klikt vervolgens op 'kenteken wijzigen'. Als, bij een lease- of bedrijfsauto,  het kenteken niet op uw naam staat geregistreerd bij de RDW, upload dan een kopie van het kentekenbewijs en een verklaring waaruit blijkt dat u de vaste berijder van dit voertuig bent. 
  2. Via een wijzigingsformulier op de website. Kijk bij wijzigingsformulieren.