Autoluwe binnenstad bewoners

Staat u bij de gemeente ingeschreven op een adres in het autoluwe gebied? Vraag dan toegang voor het autoluwe gebied aan.

 • De toegangsontheffing is gratis
 • De ontheffing is doorlopend geldig zolang u in het gebied woont
 • Voor toegang tot het autoluwe gebied.
 • Met deze ontheffing heeft u geen toegang tot het Kernwinkelgebied*, met uitzondering van het eerste stukje van de Langestraat (tussen Kamperbinnenpoort en Muurhuizen). Vanaf hier kunt u de Muurhuizen inrijden.
 • Ook voor uw bezoek kunt u een toegangsregeling en een parkeerregeling aanvragen

Heeft u een parkeervergunning? Dit verandert niet, de toegangsontheffing is alleen voor het inrijden. 

*Wilt u het Kernwinkelgebied inrijden? Dit is voor iedereen toegankelijk tijdens venstertijden.

 

Toegang voor de eigen auto('s)

Geef het kenteken van uw auto (of motor) door, via het aanvraagformulier 'Toegang autoluw gebied bewoner'. U kunt voor ieder kenteken dat op uw naam geregistreerd staat een eigen ontheffing aanvragen. Zo kunt u zonder problemen het autoluwe gebied inrijden.
Vraag met dit Aanvraagformulier Toegang autoluw gebied bewoners alle ontheffingen en/of de bezoekersregeling voor het autoluwe gebied in één keer aan.

Tijdelijke toegang voor uw bezoek (voor ophalen of laden/lossen)

Met een 'Toegang bezoekers' ontheffing kan uw bezoek tijdelijk het gebied inrijden en hier in- en uitstappen, iets laden/lossen of op uw privé-parkeergelegenheid parkeren. U meldt het kenteken van uw bezoek vooraf online aan, u kunt dit 48 uur van te voren doen. Komt uw bezoek onverwachts langs? Dan heeft u na het binnenrijden nog 15 minuten de tijd om de auto van uw gast aan te melden. U kunt meerdere bezoekers tegelijkertijd aanmelden.

Let op: deze ontheffing is alléén om het autoluwe gebied binnen te rijden, niet om te parkeren. 
Vraag met dit Aanvraagformulier Toegang autoluw gebied bewoners voor uw bezoek de ontheffing om in te rijden en/of de bezoekersregeling om te parkeren in één keer aan. 

Parkeerregeling voor uw bezoek

Uw bezoek kan tegen een voordelig tarief parkeren in een van de drie garages: Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein. U gebruikt hiervoor een bezoekersregeling voor garages en betaalt een voordelig bezoekerstarief. 
Als uw bezoek direct in de garage parkeert en niet het autoluwe gebied inrijdt, gebruikt u alleen de bezoekersregeling.
Rijdt uw bezoek eerst het autoluwe gebied binnen, meldt dan het kenteken aan op de "Tijdelijke toegangsontheffing" , zie alinea hierboven. 

Hoe werkt de bezoekersregeling garages?

Uw bezoek trekt een kaartje bij het inrijden van de garage. Na het inrijden meldt u het betreffende kenteken en de parkeergarage aan in de nieuwe bezoekersregeling in ParkStart. Hier heeft u voldoende tijd voor, tot uw bezoek weer vertrekt. Na aanmelding in ParkStart kan uw bezoek niet meer zelf bij de betaalautomaat betalen. Uw bezoek rijdt de garage uit d.m.v. kentekenherkenning. Daarna ziet u de uitrijtijd en de verrekening online terug. Als uw bezoek meerdere dagen parkeert, wordt dit automatisch verrekend.

Aanvragen

Vraag met dit Aanvraagformulier Toegang autoluw gebied bewoners alle ontheffingen en/of de bezoekersregeling voor het autoluwe gebied in één keer aan.
Heeft u alléén toegang voor uw bezoek nodig, gebruik dan dit Aanvraagformulier Toegang autoluw gebied bewoner voor uw bezoek.

Gebruik

 • Toegang voor de eigen auto: Na toewijzing is uw kenteken direct geldig. U hoeft verder niets te doen.
 • Toegang voor uw bezoek: Bij toewijzing ontvangt u via de mail een link naar ParkStart en maakt u eenmalig een account aan. Heeft u al ParkStart? Dan staat de toegangsontheffing daar voor u klaar.
  U meldt het kenteken van uw bezoek aan in ParkStart. De aanmelding blijft 48 uur geldig. Komt uw bezoek onverwacht langs? Na het inrijden van uw gast heeft u 15 minuten de tijd om het kenteken aan te melden.
  Lees hier verder over ParkStart en het aanmelden van een kenteken
 • Bezoekersregeling parkeergaragesU meldt het kenteken van uw bezoek en de parkeergarage aan in ParkStart. Bij toewijzing ontvangt u via de mail een link naar ParkStart en maakt u eenmalig een account aan. Heeft u al ParkStart? Dan staat deze regeling voor u klaar in ParkStart. Bekijk hier de bezoekersregeling parkeergarages in ParkStart.