Bewonersvergunning jaar

Wat zijn de voorwaarden?

 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van Amersfoort, woont binnen het vergunninggebied en bent eigenaar of houder van een voertuig.  
 • Op de vergunning kunt u maximaal 3 kentekens opnemen, zo kunt u de vergunning wisselend gebruiken. Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan levert u de volgende documenten aan:
  - Een kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs;
  - Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.
 • Als u over een parkeerplaats op eigen terrein (POET)* beschikt dan kunt u alleen een 2e bewonersvergunning aanvragen. Kijk hieronder voor meer informatie over POET.
 • Maximum aantal vergunningen per adres: In zone A1 (Centrum) maximaal één bewonersvergunning per zelfstandige woning. In Zone A3 (Eemplein) kunt u een bewonersabonnement in de garage Eemplein aanvragen en daarom géén bewonersvergunning. Voor de overige zones kunt u, als er voldoende ruimte is, meerdere bewonersvergunningen aanvragen.
 • Als er in een vergunninggebied een wachtlijst is, komt u bij het indienen van een aanvraag automatisch op de wachtlijst te staan. 
 • Uw voertuig mag, met inbegrip van de lading, niet groter zijn dan 6 meter lang en/of 2,4 meter hoog.

Let op: Voor een kampeerauto of vrachtauto mag u geen parkeervergunning aanvragen!

*Parkeergelegenheid op eigen terrein (POET)

Wat is POET en kunt u nog een vergunning aanvragen als u een eigen parkeerplaats heeft? Lees hier verder. 

Tarieven 

Kijk voor de actuele tarieven op de tarievenpagina.
Looptijd vergunningjaar 1 mei t/m 31 april.

Aanvragen

Let op: Wij kunnen uw aanvraag alleen in behandeling nemen als u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waarvoor u de vergunning aanvraagt.

 • Vraag uw bewonersvergunning aan via het E-loket. Kunt u nog geen gebruik maken van het E-loket omdat u geen DigiD heeft? Vraag dan hier uw DigiD aan.
 • Heeft u geen DigiD en kunt u hierdoor geen gebruik maken van het E-loket? Vraag uw vergunning dan aan via dit online aanvraagformulier bewoners

Woont u in de autoluwe binnenstad?
U heeft behalve uw parkeervergunning ook per kenteken een toegangs-ontheffing nodig om de autoluwe binnenstad in te rijden. Vraag dit samen aan via bovenstaand aanvraagformulier. 

Wachtlijst

Op dit moment is er een wachtlijst voor vergunningen in zone A1 en in zone B2. Als u een aanvraag doet, komt u automatisch op de wachtlijst te staan.
Voor de A1 zone (Centrum) is de wachtlijst erg lang. Omdat er weinig doorstroom is, kunnen we niet goed aangeven hoe lang de wachttijd is.
Voor de Zone B2 is er ook een wachtlijst. 1e bewonersvergunningen hebben voorrang op 2e bewonersvergunningen.


Gebruik

 • Heeft u één kenteken op uw vergunning dan hoeft u geen actie te ondernemen. Uw kenteken is direct actief.
 • Heeft u meerdere kentekens op uw vergunning, dan gebruikt u de ParkStart-website om het kenteken waarmee u wilt parkeren aan te melden. In de toewijzingsbrief van uw vergunning vindt u een activatielink (Aanmelden ParkStart) waarmee u een eigen account voor ParkStart aanmaakt. Daarna kunt u een van uw kentekens aanmelden. 
  Alle informatie over ParkStart vindt u via de button "Alles over Parkstart", op de Homepage en onderaan deze pagina.
  - Meld het kenteken waarmee u parkeert in ParkStart aan.
  - U kunt maximaal één voertuig tegelijkertijd aanmelden per vergunning. Het is mogelijk op ieder moment van kenteken te wisselen. Meld hiervoor het ene kenteken af en het andere kenteken aan. 

Waar kunt u parkeren met een vergunning?

In uw eigen parkeerzone op de volgende parkeerplaatsen:

 • Vergunninghoudersplaatsen
 • Betaald parkeerplaatsen geschikt voor een parkeerduur van maximaal 4 uur of meer. Hierbij is er voor u géén maximale parkeerduur.

Op welke tijden heeft u een vergunning nodig?

A zones: op de vergunninghoudersplaatsen moet u altijd een vergunning gebruiken. Ook de betaald parkeerplaatsen (met een parkeerduur van max. 4 uur) kunt u gebruiken. Na de reguleringstijd zijn deze plaatsen alleen voor vergunninghouders. 

B zones: gebruik uw vergunning op maandag t/m zaterdag 9.00 tot 20.30 uur. 
Let op: Op enkele plaatsen is de betaaltijd afwijkend, een vergunning is dan ook nodig. Bekijk de uitzonderingen in tariefzone B.

Extra parkeermogelijkheden voor vergunninghouders op de volgende betaald parkeerplaatsen

 • Prinses Julianaplein en Leusderweg (tussen Prinses Julianaplein en Ponlijn): Bij de 1-uursparkeerplaatsen op de volgende locaties geldt van maandag t/m zaterdag, van 18.00 tot 22.00 uur een 4-uurs regiem (voor donderdag is dit van 21.00 tot 22.00 uur). Deze plaatsen zijn dan te gebruiken door vergunninghouders.
 • Stadhuisplein (naast ingang parkeergarage Stadhuis): parkeren door vergunninghouders is toegestaan van maaandag t/m woensdag en op vrijdag vanaf 18.00 uur tot de volgende ochtend 9.00 uur.
 • Leusderweg (tussen de Ponlijn en de Daltonstraat): parkeren door vergunninghouders toegestaan van maandag t/m zaterdag vanaf 18.00.
 • Piet Mondriaanlaan: parkeren door vergunninghouders is toegestaan van maandag t/m zaterdag vanaf 08:00 uur tot 22:00 uur en op zondag vanaf 09:00 tot 22:00 uur.